Lőszerek
2014. október 18. írta: Harminckettes Testvériség

Lőszerek

Mielőtt belépsz a csatába, tele kell(ene) tölteni a tankodat lőszerrel. Ha a járműben tűl kevés lövedék van, a csata előtt felugrik egy figyelmeztetés. Légy óvatos, és ne lépj ezen túl. A szállítható lőszerek összege függ a fegyver kaliberétől és a toronytól, amit minden tank lapján leírnak. A választott lőszer befolyásolja a harci teljesítményedet. Lent megtalálható mindegyik lőszertípusról egy rövid leírás. A 8.1-es frissítéstől megvásárolható a prémium lőszer kreditért is az arany-kredit 1/400-as arányban, tehát az a lőszer, ami 10 goldba kerül, azt 4000 kreditért lehet megvásárolni.

letöltés (1).jpg

Páncéltörő (AP) lövedék

Shells_AP.png

Ez a lövedék a legnagyobb sebzést adja, ami szerepel a löveg leírásában, ha átüti a páncélt. Viszont ha a lövedék nem üti át a páncélt, akkor sebzés nélkül lepattan. Legénységi tagokat is sebezhet, és modulokban is kárt tehet, ha a jó helyre lövünk. A gránátokat normalizálásnak vetették alá, és a távolság növekedésével veszítenek az áthatolási értékéből. Az AP lőszer általában kreditbe kerül, viszont van egy AP típus, amit a szovjet tüzérségi 152 mm BR-2 löveggel lőhetünk, illetve még egy a japán 6-os, 7-es tierben lévő médium harckocsiknak.

 

Keményfémmagvas páncéltörő (APCR) lövedék

Shells_APCR.pngEnnek a lőszernek van a legnagyobb átütése (köszönhetően a normalizálásnak), de a sebzése ugyan akkora, mint a sima páncéltörő gránátnak. Megvannak a sima páncéltörő lőszer jellemzői egy kis kanyarral. Ennek a lőszernek nagyobb kezdősebessége van, tehát nagyobb sebességgel hagyja el a csövet a lövedék, habár sokkal többet veszít az átütésének értékéből a távolság növekedésével, mint a sima AP lőszer. Általánosságban elmondható, hogy kis kaliberű fegyvereket, mint az 57 mm-es, sokkal gyorsabban fogják elveszíteni az átütési értéküket, mint egy nagyobb kaliberű lövedék, mint például 120 mm-es. A magas kalibereknél, a penetráció mértékének vesztése a távolság növekedésével hasonló a sima AP lövedékekhez, az APCR-nek még van, vagy legalábbis hasonló átütése, mint az AP-nak.
Ez a lőszer eredetileg goldba került, viszont a 7.5 ezt a lőszert tette az új tier 10-es médium tankok alaplőszerének, továbbá a 8.2 óta a 76 mm Gun T185 ágyú lőszere az APCR, amit megtalálhatunk a T71-es amerikai könnyű tankon, valamint a T69-es közepes tankon. Ezek nem tudják használni az AP lőszert, és az APCR lőszert inkább kreditért veheted meg az arany helyett. Ezeknek az APCR lövedékeknek nem ugyan az a penetráció-vesztés, mint a prémium APCR lőszereknek, de megvan nekik a nagyobb kezdősebességük.

Repesz-romboló/robbanó (HE) lövedék

Shells_HE.png

Ezeknek a gránátoknak van a legnagyobb sebzése a játékban, de nagyon kicsi átütéssel rendelkeznek. Ennek a típusnak nagyon kicsi a területi sebzése. Ezeknek a lőszereknek nincs szükségük arra, hogy a sebzéshez áthatoljanak a páncélon, de a sebzés gyorsan lecsökken a célpont páncélzata és a lövedék áthatolási értékének különbségének növekedésével. Ha sikerül áthatolni a páncélon, akkor a tank belsejében fog felrobbanni, a legnagyobb sebzést okozva, ami a leírásban meg van jelölve, plusz további károkat okoz a belső modulokban és/vagy a legénységben, attól függően, hogy milyen magas a HE lövedék sebzésének értéke. A HE lőszereknek általában 25%-kal magasabb a sebzése, mint az AP lövedéknek.

Prémium repesz-romboló/robbanó (HE) lövedék

Shells_HE_prem.png

Megtalálható néhány artyban, nincs más jelentős különbség a HE párjával szemben, mint a nagyobb területi sebzése. Ez nagyon hasznos tud lenni olyan tankok sebzésekor, amik valamilyen fedezék mögött vannak, és nem tudjuk őket közvetlenül eltalálni. Ezek a lőszerek aranyba kerülnek, vagy egyenlő mennyiségű ezüstbe.

Kommulatív páncéltörő (HEAT) lövedék

Shells_HEAT.png

Ez a prémium lőszere a legtöbb arty-osztálynak, tarackoknak és sok magas szintű lövegnek. Magasabb átütési értékkel rendelkezik, mint az AP lőszer, de ellentétbe az AP és az APCR lőszerekkel, nem esett át a normalizáción, ezért a HEAT lövedéknek muszáj átütnie a tényleges páncélértéket, ami azt jelenti, hogy a HEAT lövedéknek sokkal problémásabb lesz a nagyon vastag és a döntött páncél, mint az AP és az APCR lövedéknek. Viszont a HEAT lőszer nem veszít az áthatolási értékéből a távolság növekedésével.

Nagy robbanóerejű rogyókúpos (HESH) lövedék

Shells_HEAT (1).png

Ez egy olyan speciális típusú lőszer, amit csak néhány angol tank használ. Úgy működik, mint egy HE lövedék, és felrobbanhat az üreges páncélokon és a lánctalpakon, kevesebb mint a felét kiosztva a sebzésnek.

GYIK: Mikor kell AP-t, és mikor kell HE lövedéket használnom?

Az ökölszabály: használj AP lőszert a saját, és a nálad kisebb tierben, HE lőszert pedig a nagyobb tierekben, de ez függ a te lövegedtől is: néhány löveget HE lőszerre terveztek. Lövegek, mint például a KV-2 152 mm-es M-10-es lövege, nagy kaliberű lőszereket használnak, de rövid ágyújuk van. A nagy kaliberű lövedék jelentős mennyiségű robbanó töltetet hordoz magában, így nagyobb kárt tud okozni. Hátránya, hogy a lövedék sebessége kicsi lesz, mert rövid a löveg hossza, így kisebb lesz az páncéltörő képessége is. A szegényes célzás és a nagy távolság esetében az AP lövedék használata egyszerűen pazarlás lenne, ilyenkor erősen ajánlott a HE lőszer. Szintén ajánlott a HE használata a foglaló tank lövésekor is. Még egy elhibázott, de közeli lövés is nullázhatja a foglalást a területi sebzés által. A 8.1 óta a gold lőszer is megvásárolható kreditért. Legtöbbször a HEAT és az APCR sokkal hatékonyabb a magasabb szinteken, mint a HE, ami valószínűleg csak nagyon kis sebzést okoz, vagy csak „megcsikizi” a vastag páncéllal rendelkező tankokat. Próbálj meg kísérletezni a különböző lőszerekkel, hogy lásd a fegyvered képességeit a különböző tankokon. A 6-os tierben és ettől feljebb, érdemes gyakrabban AP és APCR/HEAT lőszert használni, mivel ezeknek a lövegeknek megvan a megfelelő erejük az áthatoláshoz, ha tudod, hogy melyik tankra, és a tank melyik részére kell céloznod.

Forrás1: http://wiki.wargaming.net/en/Ammo

Forrás2: http://wothungary.hu/

Fordította: Wothungary team – krissz12

A bejegyzés trackback címe:

https://32brotherhood.blog.hu/api/trackback/id/tr316805007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása